СЗО: Антибиотиците скоро ще спрат да действат

СЗО: Антибиотиците скоро ще спрат да действат  - E-Burgas.com

Данните в доклада на Световната здравна организация сочат, че антибиотиците изчезват и скоро ще спрат да действат. В интервю за БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското дружество по фармация и преподавател в МУ, коментира темата за антибиотичната политика у нас. 

"Далеч не всички лекари предписват антибиотици безогледно. Проблемът у нас е в това, че може би няма съвсем стройна антибиотична политика, защото има държави, в които изключително стриктно се следи какъв е профилът на заболеваемост, какви са изолираните причинители. Даже има политики за въздържане от употреба на определени класове, с което се възвръща след време и тяхната чувствителност, така че нещата са доста полярни. Има дори специалности, при които има много чести бактериални инфекции, когато е абсолютно невъзможно да се предписват антибиотици, така че нещата са по средата", каза проф. Момеков, цитиран и от 24 часа.

Повечето антибиотици са създадени преди 80-те години на миналия век, допълни проф. Момеков.. От 80-те години насам броят на новите молекули рязко е намалял. Антибиотиците се използват не само в медицината, но и в животновъдството, включително антибиотици, които имат хуманна употреба. 

Коментари

Още от последните новини