Световни компании ще следят качеството на въздуха в Бургас

Световни компании ще следят качеството на въздуха в Бургас - E-Burgas.com

Кметът Димитър Николов обяви, че започва борба за по-големи правомощия по контролирането на въздуха

Световни компании ще извършват контрол на въздуха в Бургас, стана ясно от изказването на кмета Димитър Николов по отношение на разгорещилите се днес дебати за мръсния въздух в общината. Той дори прикани и граждани, които са по-запознати, да предлагат такива компании.

Самият Николов, заяви че е оптимист по тази тема, тъй като вижда неоспорима активност в местния парламент, а лично той е провел безброй срещи на национално ниво, включително и Брюксел, където се бори за увеличение на възможностите и правомощията на кметовете по отношение контрола на атмосферния въздух.

Той е успял да убеди голяма част от колегите си в Сдружението на общините в търсене на по-големи правомощия и власт, макар че някои от тях се страхували да поемат такава отговорност. „Аз не се страхувам и искам да получа такава отговорност. Има недоверие от гражданите на Бургас по отношение на резултатите на станциите за мониторинг и това е факт. Има недоверие и по отношение на мерките, които се вземат от промишлените предприятия и то след натиска на местната власт“, заяви Николов, като вмъкна че общината е загубила такова дело в съда.

От неговото изказване стана ясно, че всяка година от 2014 до момента броят на издадените наказателни постановления расте прогресивно, като само за тази година вече са 711. В тази връзка кметът подчерта, че би било редно налаганите глоби на промишлените предприятия да остават по местата, където са констатирани тези параметри. „Досега отиват само за републиканския бюджет, а реално ние дишаме замърсителите. Редно е да остават по места и да бъдат ясно и прозрачно разходвани“, мотивира се Николов.

Община Бургас засега е единствената в България, която е закупила станция за контрол на въздуха със собствени средства. „Ще продължим тази инициатива, защото тя е по желателен характер, нито един кмет не е толкова наивен сам да закупи лаборатория. Резултатите са изложени на екран в община Бургас 24 часа в денонощието“, добави Николов. До момента общината не е пропускала нито един шанс да участва в различни програми за опазване на околната среда.

Предстоящият мониторинг, който ще бъде извършван от международна/независима компания ще обхваща и четирите сезона и ще бъде за всички видове химически съединения, увери бургаският градоначалник.

Коментари

Още от последните новини