Световен ден за възпоменание на жертвите при катастрофи

Световен ден за възпоменание на жертвите при катастрофи - E-Burgas.com

На 20 ноември по традиция ще бъде отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия.

Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране, на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите тежки последици.

Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила една по-здравословна и безопасна среда на пътното движение, припомнят от варненската полиция.

Във връзка със Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия, днес е обявен за Ден на отворените врати в сектор „Специализирани оперативни дейности" към Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". През целия ден желаещите да се запознаят отблизо с работата на българските спасители могат да заповядат в местност Малка Чайка край „Аспарухово"./cross.bg

Коментари

Още от последните новини