Свършиха противогрипни ваксини в Бургас

Свършиха противогрипни ваксини в Бургас - E-Burgas.com

Свършиха противогрипните ваксини в бургаските аптеки, съобщи председателят на Регионалната фармацевтична колегия Любима Бургазлиева.
"По информацията, която имам по аптеките в момента, няма наличности на противогрипни ваксини", каза Бургазлиева пред БНР. 

По думите й причината е по-малкото количество доставени ваксини от производителите.

"На пазара тази година се предлагаха два вида ваксини на двама производители, с почти сходна цена 10-12 лева, но количествата, които се получиха бяха в края на септември и началото на октомври. Много бързо се изчерпаха, дори имаше и търсене и след това. Причината да няма количества до януари и февруари е в нежеланието на фирмите производители, да изтеглят нереализираните количества", каза фармацевтът. 

Тя посочи, че противогрипните ваксини могат да бъдат употребявани само в един сезон, след което се разработват други продукти, на базата на други щамове. Поради тази причина, нереализираните количества не могат да бъдат потребени и за следващия сезон, а поради нежеланието на производителите да ги изтеглят от аптечната мрежа, самите фармацевти не зареждат. 

Все още има налични количества ваксини в Ямбол, сочат данните на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.

Въпреки че все още има желаещи да се ваксинират, няма как това да се случи, каза Любима Бургазлиева и допълни, че не се очакват нови доставки. 

Миналата година ситуацията е била същата. Преди няколко години е имало и около края на ноември и началото на декември, дори и до края на декември, но тази година са свършили много рано, заради по-малкото количества, които са заредени в аптеките. 

Статистиката от последните години сочи, че около 7% от населението в страната се ваксинира. И това е една трайна тенденция от последните 10-15 и повече години. В самото начало около 2004 година, когато започна масово да се внася този продукт, доста хора се ваксинираха. С времето този процес намаля. Това го отчитат и производителите, намаляват внесените количества, съответно намаляват и тези в аптеките, коментира Любима Бургазлиева.

В някои европейски държави, има практика противогрипните препарати да се заплащат от държавата за отделни рискови групи от населението. А у нас ситуацията е такава в момента, че всеки желаещ си ги купува сам от аптечната мрежа, но в случая няма и откъде.

Коментари

Още от последните новини