Строим палаткови лагери при миграционен натиск

Строим палаткови лагери при миграционен натиск - E-Burgas.com
Снимка: Монитор

Държавата има готовност да изгражда палаткови лагери и фургони, ако мигрантският натиск се увеличи. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Хасково, където заедно с главния секретар Георги Костов присъства на състезанията за пътен полицай на годината.

"В понеделник ще разпиша заповед за действия за справяне със ситуацията на българо - турската граница. Там са усилията ни в момента. Плановете, с които разполагаме, имат отделни етапи, в които са разписани мерки. Едни от тях са фургони и евентуално палатки. Това ще се обсъжда в групата, която взима решения", каза Бъчварова.

„Преди 6 месеца има съставен план. Този план е свързан с различните възможни развития на ситуацията, които можем да предвидим като хипотези. Ние знаем при всеки един вариант, за който има индикации, че ще се случва, как да действаме. Имаме готовност", обобщи тя.

Бежанските центрове в страната са препълнени, коментира главният секретар на МВР Георги Костов. По-ефективна занапред щяла да бъде работата в центровете за мигранти. Новите бежански центрове, за които се оглеждат терени, ще бъдат изградени в пограничните райони и там, където има съответният натиск, каза той. Ако например имало натиск от македонска страна, лагер щял да бъде ситуиран там. „Ние сме готови за всякакви предизвикателства“, каза още той.

Според синдикални лидери на МВР, на командированите служители по границата не са изплатени парите и се готвят протести./fakti.bg

Коментари

Още от последните новини