Странджанско село чества уникален за района ритуал

Странджанско село чества уникален за района ритуал - E-Burgas.com

Малко известен ритуал ще се проведе в странджанското село Индже войвода утре, съобщава сайтът strandjanews.com. Tрадицията „ Черкуване“ е дълголетна и съхраняването и се е превърнало в задължително за местните хора. Запазена е само в три от селата в района.

В първият понеделник на октомври в малкото , но много красиво селце Индже войвода от години е празник. Малко известен, но много почитан. Според тазгодишният календар празникът ще се проведе утре от 13 часа в двора на храм “Свити Илия“ в селото. Храм, който между впрочем притежава една от най-рядко срещаните икони - уникалния образ на Свети Христофор, за когото легендата разказва, че от красив млад мъж е превърнат в козел.

Така нареченото ” Черкуване” се почита и в още две села в близост- Крушевец и Вършило и никъде другаде. На този ден храмът оживява, а хората палят свещички за благодарност към бога. Радват се за успешно завършилият, макар и доста труден тази година селскостопански сезон. В двора на църквата още от рано сутринта ще врят вкусни курбани - от църковното настоятелство и от различни ни фамилии. Всички за здраве и закрила на селото. След сваряването им курбаните се освещават и раздават на хората, уважили празника.

 

Коментари

Още от последните новини