Стоян Апостолов: Дори 50 км/ч са много за града, това са 10 метра спирачен път

Стоян Апостолов: Дори 50 км/ч са много за града, това са 10 метра спирачен път - E-Burgas.com

Автомобилният състезател зове шофьорите да карат със съобразена скорост

Спазването на ограничието на скоростта по пътищата, не означава, че това е съобразена скорост. За мен 50 км/ч са много за движение в града, за да реагираме на една ситуация. Това заяви легендата на автомобилния спорт Стоян Апостолов по време на брифинга за предоставяне на резултати полицейската акция контрол на скоростта Бургаски регион. 

"Нека да направим една аритмитична сметка. Ако в градски условия имате ситуация, в която изскочи дете, животно или автомобил. Първо имате една секунда да реагирате с крака си и да натисните спирачката, второ още една секунда, за да реагира спирачната система, след което започва привлачване на гумите. Тези три секунди са повече от десет метра, а те са фатални в градска среда" заяви Стоян Апостолов. 

Той допълни, че всеки ден е изпреварван от автомобили, докато шофира в града. Според него се прави грешна асоциация, че автомобилните състезатели карат бързо. Апостолов посъветва всички шофьори да не разчитат само на това да спазват правилата за движение по пътища, да карат със съобразена скорост в зависимост от условията. 

 

 

 

 

Коментари