Стотици се стекоха в сърцето на Странджа за фестивала на "Зелениката" (снимки)

Стотици се стекоха в сърцето на Странджа за фестивала на

Стотици гости от цяла България и чужбина се събраха на 13-тото издание на Фестивала на Зелениката, което тази година се проведе в странджанското село Българи. Официален старт на двудневния фестивал бе даден в 10:30 тази сутрин с хорово изпълнение на химна на Странджа - "Ясен месец". Като сборен пункт на фестивала бе обособен дворът на бившето училище на селото, което за съжаление в момента пустее и се руши. 

По традиция на най-голям интерес се радваха туристическите маршрути, които показват природните и културни забележителности в близост до село Българи. Най-продължителният предлага петчасова разходка из вековните гори, в които може да бъде видяна зелениката и води до местност "Трите дола" и Студения врис. За вечерта е превиден още един интересен преход "Разпознай прилепите в Странджа", в който ще бъдат използвани специални детектори за засичането на летящите бозайници. Първият ден от фестивала ще приключи с вечер под звездите край традиционния фестивален огън със странджански фолклор и раздумка със странджанските хора. 

Програмата за втория ден започва още в 5:30 сутринта с посрещане на изгрева и разпознаване на птичите песни с помощта на водач интерпретатор. След това следват нови два маршрута - един до село Синеморец и кея на река Велека и друг образователен маршрут наречен "В царството на зелениката" до село Кондолово.

И през двата дни на фестивала се продават и много традиционни за региона храни, напитки и продуки на местни производители. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини