Стотици празнуваха в карнобатското село Сигмен навръх Гергьовден

Стотици  празнуваха в карнобатското село Сигмен навръх Гергьовден - E-Burgas.com

В истинска пролетна фиеста се превърна празникът на карнобатското село Сигмен. Площадът събра стотици жители и гости, дошли да се веселят и да си пожелаят здраве и благоденствие.

В ранни зори беше отслужена литургия в църквата „Свети Георги Победоносец”. Първата копка на храма е направена през 2004 година, а през 2013 година беше отворен за миряните. А най-голяма гордост за жителите на селото са иконите, които са дело на художници,  с корени от Сигмен. Това са  професор Васил Вълев,  Иван Радев , Галина Андреева Янкова, Петър Янков, Мария Янкова. Иконописците са го направили това безвъзмездно, без една стотинка. През годините за градежа на храма активно са се включвали благодетели, хора с добри сърца, мастити бизнесмени, родом от Сигмен.

За да уважат празника, бяха дошли заместник-областният управител Владимир Крумов, заместник-кметовете от община Карнобат Стефка Иванова, Жельо Георгиев, както и кметове и кметски наместници.

Стилно украсената сцена събра на едно място талантливите деца от НЧ ”Димитър Полянов”-Карнобат. малките цигулари от бургаската школа"Звездички", изпълнители на изворен фолклор от село Сигмен „Бакаджик 7”, а кулминацията настъпи когато запя обичаната певица Нелина.

Изненади имаше за всички присъстващи. Всеки можеше да опита от скарата, приготвена на място, както да отнесе у дома курбан. Спонсор на празника на село Сигмен е Красимир Боев, който е помогнал за изграждането на църквата „Свети Георги Победоносец” .Той е превърнал карнобатското село Сигмен в уютно и европейско място за живеене. Очаквайте скоро в е-Бургас разказ за възраждането на Сигмен. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини