Стефан Божков: „Създадохме Порт Прим Арт Фест за нейно Величество бургаската публика!”

Стефан Божков: „Създадохме Порт Прим Арт Фест за нейно Величество бургаската публика!” - E-Burgas.com

Стефан Божков е не просто един от най-обичаните ни и популярни по цял свят художници. Той е събирател на изкуства, съмишленици, идеи. В резултат на тези му търсения и стремления, с подкрепата на Гранд Хотел и СПА Приморец и община Бургас, морският град си има фестивал с непреходна стойност– който тази година празнува третия си рожден ден – Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Стефан е негов идеолог и творчески директор. Той селектира изкуства, културни форми, творби  – които да намерят мястото си в програмата на ППАФ. Тази година, той е подготвил нова ценна палитра разнообразни събития – до едно премиерни за Бургас. Можете да ги гледате в дните от 1 до 5 октомври 2019 г. (включително), на емблематични бургаски локации – Драматичен театър „Адриана Будевска“, Експо център „Флора“, Държавна опера – Бургас, символът на бургаското гостоприемство Гранд Хотел и СПА Приморец, както и в най-новото пространство за събития и култура Прим Арт Център. 

Старт на Порт Прим Арт Фест 2019 ще даде събитие - премиера не само за Бургас, но за България. В компанията на Георги Тошев великолепната Татяна Лолова ще представи новата си книга „Дневници и делници“, която още не се предлага в книжарниците. Великолепният дует ще ви очаква на 1 октомври (вторник) от 18:00 часа в Експо център "Флора" с вход свободен. Вечерта ще продължи с концертна премиера на новият албум на Живко Петров “TEN”. Ще звучат истории за живота, любовта, градските светлини и тишината, скрита в музиката, между нотите. Повече за Порт Прим Арт Фест 2019 разказва самият Стефан Божков:

Защо решихте да застанете зад идеята Порт Прим Арт Фест?
Невъзможно е да съм извън нея по няколко причини: Аз съм от създателите на тази идея, работя за нея максимално, тя е мой плод и според мен е един прекрасен фестивал. Голяма част от мен!

С какво подобни културни форми допринасят за културния живот у нас?
Такива културни формати запознават публиката с най-новото случване в областта на изкуствата. Докосване до авторите в различните изкуства и опознаването им не само като творци, но и като личности. Контакт между автор и публика, а и контакт между автор и автор, нещо много зареждащо взаимно за стартиране на нови неща и идеи.

Какво да очаква публиката да види на третото издание на ППАФ?
Няколко премиери и запознанства с нови филми, книги и художници. Прекрасният разказвач на истории Георги Тошев ще ни представи премиерно новата книга на Татяна Лолова, филм и книга за тазгодишният патрон на фестивала Богдана Карадочева! Явор Милушев, Христо Мутафчиев и Захари Карабашлиев с автобиографии и романи, селекция от филмовия фестивал "Карантината" от Георги Кръстев. Премиерно за Бургас на "Трима мъже и една Маргарита" от Лиза Шопова и по нейна режисура, концерти на Живко Петров и Люси Дяковска и изложба с участието на Жени Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов и Даниел Мирчев. Мисля, че ще бъде празник за бургаската публика.


Тази година, част от програмата на фестивала са изключително премиерни събития. Предизвикателство ли беше организацията? 
За всяко издание, а и целта на фестивала е да се представят премиерни за страната, за Бургас неща и артисти. Това е доста предизвикателно и не леко, като организация в наши дни, имайки предвид заетостта на артистите и динамиката на времето, в което живеем. Тук обаче ни идва на помощ отношението на творците към Порт Прим, а то наистина добро, благодарение на това, което са видели или чули. При разговорите ни не сме имали отказ на покана, с изключение на заетост и невъзможност за участие! Мисля, че популярността му се засилва с изданията и хората започват да го припознават.

Организатор на Порт Прим Арт Фест е Гранд Хотел и СПА Приморец. Има ли място бизнесът в изкуството? 
Да се създаде фестивалът и да съществува, виновник е Гранд Хотел и СПА Приморец! Всеизвестно е, че за да има артистични прояви, растеж и популярност на културата и изкуствата, трябва да има сериозна подкрепа и за радост това се случва. С тази си дейност организаторът и главен спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец, подпомогнат от община Бургас обогатяват културния живот на този прекрасен морски град, където са родени толкова изтъкнати творци от различни области на изкуството! Да, бизнесът създава нови пластове в културата и изкуството, когато ги подкрепя, а това хората го помнят!

Какви са очакванията и пожеланията Ви към бургаската публика? 
Надявам се публиката в Бургас да е припознала Порт Прим, като свой фестивал, да има нужда от него, да го търси. Да намери своето любимо нещо или неща в него, защото той се създаде, както казах още в първото издание, за тяхно Величество бургаската публика! Заповядайте в разнообразието от изкуство, очакваме ви приятели!
 

Коментари

Още от последните новини