Статуя на Свети Николай става новият символ на Бургас?

Статуя на Свети Николай става новият символ на Бургас?  - E-Burgas.com

Значението ѝ за града щяло да бъде като това на Айфеловата кула за Париж и статуята на Христос за Рио де Жанейро

Да се изгради статуя на Св. Николай Чудотворец в Бургас предлагат общинските съветници от Коалиция „Ние, гражданите“ Бенчо Бенчев и Стоян Колев. Предложението е входирано като докладна записка и ще бъде обсъдено и гласувано на следващото заседание на Общински съвет - Бургас. Ако бъде одобрено, то ще трябва да се организира конкурс за изготвяне на статуята, а средствата в размер на 75 хил. лв. да се заложат в Бюджет 2020.

"Както всички знаете символът на град Бургас и негов закрилник е Св. Николай Чудотворец. Всяка година ние гражданите на Бургас почитаме празника на нашият град и на неговия покровител. В Бургас обаче няма статуя на нашият закрилник, която да показва почитта ни към него. Убедени сме, че изработването и поставянето на статуя на Чудотвореца ще бъде едно добро дело и знак на признателност към нашият закрилник. Още повече, че всички уважаващи себе си големи и световно известни градове в света имат своите символи. Ню Йорк има своята статуя на Свободата, Рио де Жанейро има своя Христос, Париж Айфеловата кула и т.н. Бургас е един от най-добрите градове за живеене и заслужава да има свой символ, с който да се гордее." мотивират се Колев и Бенчев. 

Двамата не споменават къде ще бъде разположена статуята на Св. Николай Чудотворец, като вероятно това ще се разисква в бъдеще. Преди да бъде гласувана от местния парламент, докладната записка ще бъде разгледана от три постоянни комисии. 

Коментари

Още от последните новини