Стартира приемът за помощ за гориво на земеделците

Стартира приемът за помощ за гориво на земеделците - E-Burgas.com

От понеделник (3 септември) стартира приемът на заявления за подпомагане по отношение на гориво, закупено през 2017 година. Приемът ще продължи до 21.09.2018 г. Земеделските стопани следва да подадат заявления в общинските служби „Земеделие”, заедно с копия от и опис на фактурите за закупено гориво.

Мярката представлява схема за подпомагане на земеделските стопани, регистрирани по реда на Закона за подпомагане на земеделските производители, и цели създаване на облекчени условия за използваното от тях гориво за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство, чрез прилагане на намалена акцизна ставка на газьола.

Бюджетът на помощта за 2018 г. е 84 млн. лева. Ставката на литър ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Междувременно Европейската комисия представи вчера допълнителни мерки в помощ пострадалите от сушата фермери в няколко страни членки с цел да се увеличи наличността от фуражи. Различни изключения от правилата предвиждат фермерите да бъдат освободени от някои обичайни регламенти, без да губят плащанията, свързани с опазване на околната среда.

 

Коментари

Още от последните новини