Старт за новата библиотека на Бургас, събарят старата сграда до кота нула (снимки)

Старт за новата библиотека на Бургас, събарят старата сграда до кота нула (снимки)  - E-Burgas.com

Четирите улици около бившата Немска болница също ще бъдат ремонтирани, а под нея ще има подземен паркинг 

Започна строежът на новата библиотека в Бургас, която ще бъде на мястото на изоставената от дълги години сграда на Немската болница. Тя ще събере на едно място четирите пръснати звена на Регионалната библиотека. За целта старата постройка ще бъде разрушена до кота нула, след което ще се пристъпи до строителството. Това съобщи днес лично кметът Димитър Николов на символичната първа копка за старт на проекта. 

Новата библиотека ще събере 600 хиляди български и чужди тома под един покрив. В сградата ще се помещават всички видове отдели, включително и голям детски отдел. На две места ще има сгради за експозиции като музей за съвременно изкуство. Ще има много ателиета и споделени пространства с безплатен интернет. Част от помещенията ще могат да бъдат ползвани като лекционни и кино зали, лаборатории, а бургаските автори ще могат да презентират новите си творби. Ще бъде изградено кафе и място за хранене, което ще позволи на посетителите да използват за по-дълго време сградата. 

"Всичко това ще бъде съборено до кота нула, така че ще помоля фирмата изпълнител много внимателно да почисти терена, за да може да започне строителството на новия корпус" заяви Димитър Николов. 

Ще бъде изграден и подземен паркинг, който ще побира автомобилите на служителите и посетителите. Подготвя се и цялостна реконструкция на четирите прилежащи улици - "Асен Златаров", "Кирил и Методий", "Оборище" и "Средна гора" с нов асфалт, бордюри, тротоари и осветление.

Проектът се реализира чрез комбиниране на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020 и  средства от бюджета на община Бургас.

Галерия
Коментари

Още от последните новини