Станислав Димитров, кмет на Ахтопол: Градът има голям потенциал по отношение на археологията

Станислав Димитров, кмет на Ахтопол: Градът има голям потенциал по отношение на археологията - E-Burgas.com

Нови интересни открития тук тепърва предстои да бъдат направени

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Г- н Димитров, както какъв се очертава сезон 2018 за Ахтопол?

- Надявам се добър. Или поне така да завърши през септември месец. Защото в началото на лятото сезонът не тръгна много добре. Поне по мое лично мнение. Има фактори, които повлияха на това - може би отчасти провеждането на Световното първенство по футбол, а също и синоптичните прогнози, които се популяризираха - че времето не е благоприятно за почивка на море. Това като че ли отказаха доста от хората да дойдат сега. 

Въпреки че започнахме през май и в началото на юни с много резервации в хотелите. Проведохме състезанието по ориентиране за Купата на България и за Купата на Ахтопол. И ни посетиха много чуждестранни спортисти - над 1380 човека от различни народности. 

-  Вече традиционно имате богата културна програма през лятото. Кои ще са най-интересните акценти в нея?

- Със сигурност ще продължим да популяризираме събитията, които заложихме още в предходната година. Смятам, че те се възприеха наистина много добре както от местните граждани, така и от гостите на Ахтопол, от туристите. Такова едно събитие е например Празникът на паламуда, който с всяка изминала година правим все по-интересен, по-мащабен и популярен. Много изненади сме подготвили за месец септември. Към празниците, които се правят през юни и в края на лятото винаги е имало много голям интерес. Освен това те привличат един друг тип туристи и това е вариант за удължаване на туристическия сезон. 

- Продължават ли археологическите проучвания в Ахтопол?

- Проучванията продължават. Радваме се на голяма помощ както от Министерството на културата, така и от Община Царево със средствата, които се заделят годишно за разкопки и археология. Нека тук отворя една скоба и подчертая, че през миналата година Министерство на културата финансира провеждането на проучванията с 40 хиляди лева. Под егидата на г-н Андрей Аладжов успяхме да възстановим голяма част от крепостната стена, като бяха използвани каменните блокове, които имахме в наличност. И вече започнаха да се оформят крепостните кули. 

Ахтопол има голям потенциал по отношение на археологията. Специалистите разполагат с много данни, събрани на базата на извършените до сега изследвания. Така че нови интересни открития тук тепърва предстои да бъдат направени.

 - До къде се стигна с идеята за създаване на местен музей, тук, в Ахтопол?

- Идеята си стои и то, както се казва "на първо четене". До момента не успяхме да включим осъществяването й в рамките на Програмния период, а именно да влезем в проект за изграждането на музея. Но пък успяхме да изпълним други критерии, които са също много важни за бъдещото развитие на Ахтопол. Именно по линия на културно-историческото наследство и археологията. Това е цялостното обновяване на визията на Стария квартал, там, където има най-много културно-исторически ценности. Но смятам, че в следващия Програмен период ще успеем да осъществим и проекта, свързан с музея. За да направим експозиция тук. Част от находките от Ахтопол, които ще бъдат изложени, сега са в Царевския музей. Проведени са разговори и сме получили уверение, че тези находки ще бъдат експонирани в нашия музей. За да бъде колекцията наистина интересна. За мен лично историята е на водещо място за Ахтопол. Важно е да се положат основите и да бъде създадена концепция за бъдещото развитие на града. Мащабните проекти, които предстои да се осъществят и аз вярвам, че това скоро ще стане, са с насоченост към съхраняване на културно-историческото наследство. 

- Преди няколко години в Ахтопол беше създаден етнографски музей с акцент върху развитието на рибарството. Каква е съдбата му, обогатява ли се той с нови експонати?

- Ние непрестанно обогатяваме колекцията и и се радваме, че местните жители са инициативни и много ни помагат за това. Много интересна е експозицията с акцент върху историята на рибарството като поминък. 

Неотдавна получихме като дарение стари морски офицерски униформи-парадна и ежедневна. Те е момента се подготвят за излагането им в музея. 

Коментари

Още от последните новини