Стачка в мини Черно море, държавата водела дружеството към фалит!

Стачка в мини Черно море, държавата водела дружеството към фалит! - E-Burgas.com

мини Черно море

Синдикатите в „Топлофикация Сливен" мини Черно море ще обявят стачна готовност, ако решението на ДКЕВР за новите цени на топлинната и електрическата енергията не бъдат спешно преразгледани. Секциите на КНСБ и КТ „Подкрепа" са единни в позицията си, че спрямо предприятието е допусната несправедливост, която го води към фалит. Те са изпратили декларация до министър председателя Пламен Орешарски, до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и председателя на ДКЕВР Боян Боев. В нея синдикалните лидери изразяват безпокойството си от решението на регулатора и „лавината" от съкращения, която ще го последва.

В „Топлофикация Сливен" работят 300 души, от дружеството зависи съдбата на 700 миньори в „Мина Черно море" и на стотици други работници и служители, ангажирани непряко с дейността й. Хиляди ще са семействата, останали без препитание, считат синдикалистите.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ намали цените на топлинната енергия и ел.енергията, произведена по комбиниран способ в топлофикациите, за периода от 1 юли 2014 г. до 1 юли 2015 г. Цената на топлинната енергия за ТЕЦ Сливен е намалена с 3.6%. С най голям процент в страната - 12%, е намалена и цената, на която НЕК ще изкупува произведената тук ел.енергия. Не са признати заложените от дружеството разходи за този период.

За 2014 г. е било предвидено 10-процентно увеличаване на фонд работна заплата, което ДКЕВР отхвърли. Заплатите в дружеството не са променяни от 2009 г. Сега държавната комисия още веднъж лишава работещите в ТЕЦ-а от възможността да подобрят жизнения си статус чрез компенсиране поне на част от натрупаната през последните години инфлация.

Коментари

Още от последните новини