Средец шампион в интеграцията на ромите

Средец шампион в интеграцията на ромите - E-Burgas.com
Зам.областен управител на Бургас Севдалина Турманова придружена от дъщеря си Христиана изгледа спектакъла, подготвен от ромския етнос в града по-случай 8-ми април -  Международният ден на ромите.

Младите актьори от”Ромски звездици”, новосъздадения театралния състав към Община Средец преразказаха сюжета на един от най-романтичните руски филми "Табора отива към небето".

"Публиката прие спектакъла, ръкопляскаше на всяка стъпка на танцьорите. Това е най-хубавата оценка за нашия труд”, каза след края на спектакъла ръководителя на ромските звезди Зюмбюла Томова.

Събитието започна с прожекцията на филм за съдбата на роми, жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали.

За най- малките организаторите бяха поканили писателя Тосен Рамар, който представи своята книга с ромски приказки "Моята баба и дивите лебеди".  Детската книга е носител на специалната награда от националния конкурс за детска книга. Тосен Рамар е учил задочно режисура в НАТФИЗ. Участвал е с документален филм на фестивал в Кан в раздел "Студентско кино". Пише текстове и музика за песни. Участва в проекта "Романено" на джазмена Михаил Йосифов. Тосен Рамар гостува в града по покана на Община Средец. В спектакъла бяха включени още разкази и стихотворения за бита и културата на етноса в изпълнение на малките артисти.

Коментари

Още от последните новини