СРЪЧНИ РЪЦЕ: Учителка от Средец пресъздава картини от историята от моделин

СРЪЧНИ РЪЦЕ: Учителка от Средец пресъздава картини от историята от моделин - E-Burgas.com

Сцени от българската история  пресъздава чрез миниатюри учителка по български език от град Средец.

Фигури от моделин разказват библейски събития и миналото ни предаде "Нова". За пръв път уникалните творения  на Иванка Инджова са подредени в изложба ,която е посветена на 3 март в Бургас.

Библейски събития и сцени от българската история са само част от миниатюрите, които вече две години изработва учителят по български език Иванка Инджова . Преди 2 години започва да изработва първо човешки фигури, след това започва да създава исторически композиции

„Важно е да познаваме историческите личности, нашите герои и да не чакаме ден, в който се прави някакво отбелязване или е някакъв празник или е някакво честване, та тогава да се сетим,че съществуват Ботев, съществува Левски”, казва авторът Иванка Инджова.

Работата по изработването на всяка композиция била предшествана от проучване-подробности за периода, за облеклото и нравите на българина.Фигурките, някои с височина до 20 см изработва основно от моделин, но използва и други материали. Трудността идвала при детайлите.

„Мъжът и жената за мен вече са лесни за изработка. Независимо с какво трябва да са облечени ,всичко е подбор на цветове”, допълва тя.

Преподавателят заразява с ентусиазма си и дъщеря си, която се включва активно в работата по сцените.

Изложбата е част от празничната програма в Бургас посветена на 3 март.

„Българина като че ли има нужда някой да му напомня,че има за какво да се гордее.Че имаме славна история ,че има личности, които трябва да се уважават, на които да подражаваме”, допълва авторът.

Коментари

Още от последните новини