Според 8% от българите Земята е плоска

Според 8% от българите Земята е плоска - E-Burgas.com

Други 11% не са сигурни каква е формата на нашата планета

8% от пълнолетните българи са убедени, че Земята е плоска, а 11% имат колебания относно  формата на нашата планета. Това сочат резултатите от провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“. Проучването тества и нагласите към ваксините. 15% са на мнение, че те са вредни за хората, 27% от интервюираните нямат мнение по въпроса. 

81% от запитаните в изследване нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението, че „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото, което почти изключва опцията някой да се шегува в отговора.
 
Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма.

Коментари

Още от последните новини