Спира плановият пример в Бургас, откриват нови пунктове за ваксинация

Спира плановият пример в Бургас, откриват нови пунктове за ваксинация  - E-Burgas.com

Плановите операции на територията на област Бургас отново ще бъдат спрени. Ще бъдат въведени и нови пунктове за ваксинация. Това реши Областният съвет по здравеопазване на извънредно онлайн заседание.

Заради високия ръст на заболеваемост в област Бургас директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров издаде заповед от петък, 14 януари 2022 г. да се спре плановият прием и плановите операции в болниците на Бургаска област. Изключение от заповедта има единствено за дейностите свързани с трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Съветът реши освен наличните пунктове за ваксинация срещу Ковид в Бургас, такива да бъдат разкрити и в останалите общини от областта. Обърна се внимание и върху ролята на училищните лекари, които могат да подпомогнат този процес при необходимост. За целта от РЗИ предложиха кметовете по общини да подготвят списъци с желаещи да се ваксинират, за да бъде изготвен график за изпращане на първо време мобилни ваксинационни пунктове по места. Д-р Паздеров посочи, че в област Бургас ваксинираните са над 232 000 души, 114 000 са със завършен цикъл на ваксинация (или това са 32% от населението на областта), а на 26 480 (на 7%) е поставена бустерна доза. Мобилни екипи ще извършват ваксиниране и по домовете на хората с увреждания, лежащо болни, пенсионерски клубове, социални домове при изразено от тях желание за това.

Освен проблемът с липсващите медикаменти управителите на болниците изразиха сериозното си притеснение заради липсата на медицински персонал в разкритите Ковид отделения, както и решението болниците да работят с 1/12 от бюджета си на база 2021 г., поради липса на актуализиран бюджет за 2022 г. В тази връзка те потърсиха съдействие от областния управител да постави въпроса пред Министерски съвет и да се осигури допълнително финансиране предвид усложнената обстановка в региона.

Коментари

Още от последните новини