Спешни мерки: Оборудват с колани седалките в автобусите

Спешни мерки: Оборудват с колани седалките в автобусите - E-Burgas.com

Видеорегистраторите ще играят ролята на "черни кутии" и ще помагат за разследването на катастрофи

В автобусите ще бъдат въведени видеорегистратори, които да заснемат цялата пътна обстановка. Заедно с това всички, които осъществяват обществен транспорт, ще трябва да поставят колани по седалките и пътниците ще трябва да ги ползват – това са само две от мерките, които бяха оповестени след извънредното заседание при премиера, свикано след три катастрофи почти на едно и също място по пътя София – Варна.

Видеорегистраторите, които трябва да бъдат въведени до няколко месеца, ще са едни своеобразни „черни кутии“ и ще помогнат на МВР в разследванията на катастрофи, посочи транспортният министър Ивайло Московски, цитиран от bTV.

Ще се въведат също така изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, каза още той, но допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Ще бъде направен и преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъжда какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата получаващи шофьорска книжка.

На срещата също така е обсъдена възможността за законодателна промяна относно регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски.

Коментари

Още от последните новини