Специалисти умуват как да задържат младите хора в Бургас

Специалисти умуват как да задържат младите хора в Бургас  - E-Burgas.com

Много млади хора напускат Бургас, след завършване на средното си образование, като избират да продължат развитието си в чужбина и остават да живеят и работят там. Това призна зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева по повод проекта"Справяне с въздействието на миграцията чрез подобряване на институционалния капацитет за по-добро реагиране на предизвикателствата в обществото".

"От друга страна, в Бургас се забелязва тенденция за увеличаване на младото население. “ По данните за броя на първокласниците от последните пет години те се увеличават. Това означава, че има млади хора, които прииждат в града. Небезизвестен е фактът, че Бургас винаги е привличал много млади хора“, каза още Ананиева пред радио "Фокус".

Община Бургас работи по проекта от 1 януари тази година. По него ще се направи анализ на младежката миграция. „За нас е важно да отчетем младежите, които напускат пределите на общината, и да се проучи каква част от тях се завръщат“, обясни ръководителят на проекта Веселина Димитрова.

В края на проекта ще се изгради стратегия за задържане на младите хора в Бургас и връзка между изпращаща и приемаща общност. По думите на Димитрова държави като България, Румъния, Сърбия са типичните изпращащи страни, а Австрия и Германия са приемащи. Има и буферни държави като Унгария, Словакия и Словения, които приемат и изпращат млади хора. „Ще се изгради и сътрудничество между различните институции в държавите“, допълни още Димитрова.

В проекта участват България, Румъния, Унгария, Сърбия, Германия, Словакия, Словения. Целевата група са младежи от 15 до 34 години.  Продължителността е 30 месеца. Стойността му е 110 144 евро.

Коментари