Спасяват училища край Бургас от закриване с 200 хил. лв.

Спасяват училища край Бургас от закриване с 200 хил. лв.  - E-Burgas.com

Създават маломерни паралелки, заради липсата на общо 134 ученици

200 998 лв. ще бъдат непбходими за да бъдат спасени от закриване няколко училища, които се намират в кварталите и селата около Бургас. Допълнителните средства ще бъдат отпуснати за дофинансиране на маломерни паралелки в Бюджет 2017 г от Общински съвет - Бургас, като предложението е направено лично от зам. кмета по образование Йорданка Ананиева. 

Става въпрос за 35 самостоятелни паралелки в 11 бургаски училища. Учениците в тази паралелки ще бъдат под 16 броя между първи и четвърти клас и под 18 броя между пети и осми клас. Размерът на допълнителните средства се определя, като разликата между норматива за минимален брой ученици, съгласно приложението на наредбата, и действителния брой на учениците в паралелка се умножи със съответния единен разходен стандарт. 

За  новата учебна година в община Бургас са постъпили мотивирани докладни записки от директорите на 11 единадесет училища, в които има недостинг на общо 134 ученици. Създаването на маломерни паралелки е необходимо, защото в противен случай ще последва пренасочване на ученици от поднормативните паралелки към други училища. Необходимостта учениците задължително да пътуват пък би могло да доведе до отказ от училище на голяма част от тях.

Такива са примерите с ОУ "Иван Вазов" в Банево, СУ "Христо Ботев" в Черно море и ОУ "Христо Ботев" в с. Маринка. 

 

 

Коментари

Още от последните новини