Спасяват паметника на Бузлуджа с дарителска кампания

Спасяват паметника на Бузлуджа с дарителска кампания  - E-Burgas.com

Широкомащабна дарителска кампания за ремонта на монумента на Бузлуджа ще организира БСП, след като поиска да поеме стопанисването на социалистическия символ.
"Ще организираме дарителска кампания, в която да се включат всички, които искат България да има културно наследство", обяви депутатът от „БСП за България" Крум Зарков пред bTV.

По думите му прехвърлянето на собствеността на Дом паметник "Бузлуджа" е доста сериозно предизвикателство. 

"Ние решихме да предприемем тази стъпка, защото искаме да спрем разрухата на този паметник", посочи  Крум Зарков по БТВ. 

По думите му фактът, че при строежа са събирани пари от народа, е още една причина да бъде оставен паметникът да се руши.

"Говорихме с архитекта на Бузлуджа, каза какво трябва да се направи и трябва финансов ресурс, за да се спре разрухата”, посочи Зарков и допълни, че вярва, че в кампанията ще се включат не само социалисти, но и хора, заинтересовани от запазването на културното наследство. 

По думите му никое правителство до момента не е показало загриженост за паметника, а предложението от 2011 г. БСП да го получи като собственост „беше ясен знак, че правителството, държавата и Министерството на културата не желаят да се занимават”.

"Колко пари ще са необходими за паметника, зависи от това какво ще правим с него. Нямаме категорична позиция", каза още Зарков.

Според него обаче впечатляващ е интересът към паметника и броят на проектите от България и чужбина за неговата реставрация. Някои от проектите са спечелили и международни награди, обясни Зарков. 

Коментари

Още от последните новини