Спасени книги намират пристан в Бургас и Поморие

Спасени книги намират пристан в Бургас и Поморие - E-Burgas.com

Помните ли Йордан Друмников и неговото детско издателство „Щурче”? Написал е огромно количество детска литература – оттук до небето, където се изкачва на 4 януари 2009 г.

И каква съдба за неговото безценно творчество! Строителен предприемач намира в дома на Друмников огромна библиотека на писателя и книжки от издателството му „Щурче”. Предприемачът се свързал с наследниците и ги попитал какво да направи с книгите? Отговорили му... да не ги занимава с глупости.

Той пренесъл книгите в склада на фирмата. За една седмица дъщерите му ги комплектуват по тематика в отделни пакети и с тях организират благотворителни търгове в София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Събраните в Стара Загора средства са дарени на Дом за деца с умствени увреждания.

Желязко Атанасов от Поморие купува един голям пакет, половината от който предал чрез епископ Йеротей на детско неделно училище към храм в Бургас.

По инициатива на Сдружение „Свети Георги” в Поморие и Сдружение „Общество за духовни изяви” в Бургас бяха спасени и останалите книжки на Йордан Друмников, които вече са в Бургас.

В петък от 10 часа, по време на специално тържество за Деня на славянската писменост и култура, те ще бъдат подарени на децата от Целодневна детска градина „Ханс Кристиан Андерсен” в черноморския град. Директорката на градината Калина Кръстева ще приеме книгите от председателя на Сдружение „Свети Георги” Христо Трифонов и Желязко Атанасов – член на Управителния съвет на сдружението. Румяна Емануилиду – председател на Сдружение „Общество за духовни изяви”, ще разкаже за Друмников, написал и текстовете на много любими на децата песнички. След това част от спасените книги ще поемат към детска градина в Поморие и към детския отдел на Регионална библиотека „П. К. Яворов” в Бургас.

Ето ги на снимка част от самите книжки – прекрасни, шарени, фантастични, забавни, умни и полезни, подходящи както за забавление, така и за обучение, образование и християнското възпитание на детето.

Галерия
Коментари

Още от последните новини