Сотир Цацаров 4 години след атентата на летището: Няма значение къде ще се разглежда делото, важно е да е справедливо

Сотир Цацаров 4 години след атентата на летището: Няма значение къде ще се разглежда делото, важно е да е справедливо - E-Burgas.com

Обвиняваме двама ливанци в помагачество на тероризъм, тайните на информацията вече трябва да преодолеят националните граници

Делото за атентата на летище Бургас преди 4 години тепърва предстои, тежко е, но естествено, че българският съд има капацитет да се справи с него. Не го подецнявайте. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Бургас по повод годишнината от атентата и конференция по повод център „Вселена“ за подкрепа на жертви на сексуално насилие.

Делото за атентата по обем надхвърля 80 тома, които като доказателствен материал са не по-малко от 170 свидетели, 48 съдебно-медицински експертизи, още над 60 други експертизи и др. Доказателствата са събирани по реда на международната правна помощ са събрани в 22 поръчки, отправени до държави като Ливан, Мароко и други, с които България за първи път комуникира по този начин.

„Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал и по-скоро отидем на предмета на делото, реално е първото дело с предмет тероризъм в по новата ни съдебна история. Относно разочарованието от приятелските служби каквото имах да казвам го казах, не е редно да бъде казвано друго. И второ, в случаите, в които такива неща се случват, тайните на информацията някак си трябва да преодолеят националните граници“, заяви Цацаров пред журналисти.

Обвинителната теза на родната прокуратура към двамата ливанци, единият с канадско, а другият с австралийско гражданство, е че и двамата по еднакъв начин са обвинени в помагачество на тероризъм, т.е. извършили са действия, с които са помогнали на извършителя, който е загинал, да осъществи теротистичния акт. Трето повдигнато обвинение нямало. „В крайна сметка може да се търсят данни, които да са само иоперативни и да са свързани с логистика, осъществена и от други лица. Но за да влезем в съд, трябва да влезем с категорични доказателства, а в случая сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем тяхното участие“, допълни обвинител номер едно.

Цацаров опроверга съмненията, че Специализираният наказателен съд няма да е компетентен по делото. „Този съд е компетентен на територията на цялата страна нека не отиваме до линията по-близо до мястото или късане на връзката, защото общо взето я връщаме към една стара линия – правосъдието близко до народа, както и да звучи това, но в крайна сметка това е компетентният съд. Важното е делото да бъде разгледано справедливо и професионално, което аз нямам никакви съмнения. Дали ще се разгледа в Бургас или София, не мисля че това би повлияло по някакъв начин“, каза още Цацаров по време на посещението си в Бургас.

Миналият петък бяхва внесени всички материали по делото, включително обвинителния акт. Сетне прокуратурата очаква определяне на съдия докладчик и насрочване на дело.

Коментари

Още от последните новини