Софтуер учи хора с увреден слух да свирят на барабани

Софтуер учи хора с увреден слух да свирят на барабани - E-Burgas.com

Софтуер, разработен от екип на Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ - Бургас, ръководен от гл. ас. д-р Станислав Андреев, преподавател в направление „Компютърни системи и технологии“, обучава хора с увреден слух да свирят на барабани. За уникалната си разработка 29-годишният асистент получава и специалната награда „Проект с кауза“ по време на националния виртуален хакатон „Hack tech challenge 2016”.
    За целите на обучението на хора с увреден слух софтуерът използва цветове. Всеки барабан е обозначен с определен цвят, всяка нота от ритъма – също. Така хората с увреден слух успяват да визуализират мелодията, която свирят,обяснява идеята си Станислав Андреев. Той самият е барабанист и любовта му към тези инструменти е в основата на научната разработка. 
    В разработения софтуер се използват три вида ноти. Всяка от тях отговаря за отделен барабан (соло барабан, бас каса и фус). 
    Идеята на Станислав Андреев е в бъдеще да се разшири сета от барабани и допълнителни ноти и ритми, чрез които хората с увреден слух да се обучат и разширят познанията си върху инструмента. След завършване на софтуера на програмно ниво Андреев и неговият екип планират разширяването му до хардуерно ниво. 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини