Социалното министерство предлага Национална програма против насилието

Социалното министерство предлага Национална програма против насилието - E-Burgas.com

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага национална програма против насилието, която да надгради и увеличи съществуващите мерки за защита на жертвите. Това каза пред журналисти във Варна социалният министър Иванка Шалапатова. 

В подготвената от министерството програма усилията ще бъдат насочени в две посоки, каза Шалапатова. Един от акцентите ще бъде превенцията, особено срещу насилието върху деца, защото когато станат възрастни, те много често повтарят модела на агресивно поведение. Втората линия ще бъде реализация на по-активни мерки за защита на тези, които вече са преживели насилие. В момента не се предлагат достатъчно услуги, обясни министърът.

Тя уточни, че много често жертвите разчитат на социална подкрепа, но липсва медицинската грижа, както и такава за жилищното им настаняване или за трудоустрояването им. Тези жени, въпреки травмата, трябва да имат активен социален и трудов живот, да се чувстват пълноценни, посочи Шалапатова, като подчерта, че не е важно просто да има място, където да бъдат настанени жертвите, а те да получават пълна подкрепа с интегрирани услуги.

МТСП предлага създаването на четири екипа с високо подготвени експерти, които да предоставят техническа помощ на областно и местно ниво на специалистите от здравната, образователната и социалната сфера, които се сблъскват със случаи на насилие, но реално не знаят как да подходят, каза още министърът. Групите ще бъдат мобилни. Според Шалапатова сформирането на такива екипи ще помогне и за повишаването капацитета на специалистите по места.

Част от мерките срещу насилието, които планира министерството, ще се реализират още до края на тази година, каза още Шалапатова. 

Коментари

Още от последните новини