Сменят правилата за застраховка " Гражданска отговорност"

Сменят правилата за застраховка

Само глоба ще се налага за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и вече няма да се регистрират коли без полица. Тази промяна по всяка вероятност ще залегне в новия Закон за движенията по пътищата, след като настоящият се разделя на три части, пише „Телеграф“.

Само за миналата година автоматично е била прекратена регистрацията на около 850 000 коли от общо малко над 4 милиона моторни превозни средства, след като собствениците им са пропуснали да платят следващата си вноска за „Гражданска“.

Експертите от МВР, които са писали проекта за нов закон за шофьорите, са добавили и възможност, с която на място при проверка на пътя на нарушителите да се връчват не само фишовете, които не са платили, когато е трябвало, а и наказателни постановления. „70% от връчените глоби се плащат. По този начин ще вдигнем процента на издължаване“, уточни шефът на КАТ. Очакват се множество промени в правилата на движение, с които ще се размени предимството на пътя, уточниха от Пътна полиция. Ако в момента при булевард в локално платно, колата в локалното е с предимство, ако се движи направо, а колегите му надясно, в текст в закона нещата се обръщат. Въвежда се и абсолютно предимство на шофьорите в кръгово кръстовище, когато вече са в него. Междувременно на водачите ще бъде разрешено да паркират колите си поне 21 метра от пешеходни пътеки, за да има видимост както за тях, така и за пресичащите. За първи път в България ще бъдат въведени т. нар. зона 30, в която на практика пешеходецът е цар и винаги е с предимство. „Тя ще се изгражда на определени места с изключение на големи пътни артерии като булеварди“, заявяват за „Телеграф“ от столичния КАТ.

l

Коментари

Още от последните новини