Смъртността на пчелите достига 70%

Смъртността на пчелите достига 70% - E-Burgas.com

60-70% е смъртността при пчелите. Това съобщи  председател на Областния съюз на пчеларите в Бургас пред радио "Фокус".

По думите му точните данни за състоянието на бранша ще станат ясни в края на март, началото на април, но надеждите на пчеларите на този етап са, да се задържи затоплянето на температурите, за да могат пчелите да излязат от кошерите си.

„След 15 март е първото обеззаразяване, защото пчелната майка започва активния си живот около 15 февруари, като след месец февруари майката започва да снася яйцата си и колкото по-малко са пчелите към този период, толкова по-лесно е обеззаразяването от кърлежите, които причиняват смъртността им“, уточни Ботев.

Той подчерта, че съществуват много фактори за смъртността при пчелите, като лоши климатични условия, липса на паша, а от там и ранното прекъсване на яйценосната дейност на майките, последвано от зазимяване на предимно слаби и средни по сила пчелни семейства.

„Поради тази причина зазимяването тази година беше изключително трудно още повече като прибавим и продължилия над 40 дни студ“, каза още Ботьо Ботев. По неговите думи това е била и една от водещите теми на учебна година за пчеларския браншови съюз, която протича под формата на едномесечен лекционен курс.

Коментари

Още от последните новини