Служители на НОИ излизат на предупредителна стачка

Служители на НОИ излизат на предупредителна стачка - E-Burgas.com

Служители на Националния осигурителен институт излизат на едночасова предупредителна стачка днес. Очаква се около 2200 работници в София и страната да се включат в демонстрацията.

Служителите настояват за увеличение на заплатите с поне 30% със задна дата. От синдиката отбелязват, че в проектозакона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г. разходите за персонал на НОИ изобщо не са променени. Работещите в Института заявяват, че ако не бъдат чути исканията им, ще обявят безсрочни стачни действия.

Предупредителна, но ефективна, ще бъде стачката на синдиката на КТ "Подкрепа" в НОИ в Бургас. 

"Чашата преля с всички тези промени, които вкарват в последния момент, и които ни принуждават да полагаме повече труд. Натоварването е голямо, а няма адекватно заплащане. Не си спомням дори кога беше последното увеличение на трудовото ми възнаграждение", заяви в ефира на "Здравей, България" служител в НОИ. 


Според Спаска Димитрова, председател на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" към НОИ в Бургас, Институтът се е превърнал в залог на политическите правителства. "Натоварванията и преизчисленията са огромни, от 3 години всяко ново правителство предлага нова промяна в пенсиите. Експерите са с много ниски заплати - 990 лева чисти. Издържаме семейства. Работим и в събота и неделя, за да изпълним сроковете", обясни тя. 

Женя Чакърова от КТ "Подкрепа" от своя страна споделя, че исканията са за достойни и адекватни заплати - около 1600 лева. "НОИ е една от най-натоварените администрации в страната. По време на пандемията трябваше да изплатим огромен брой обезщетения, както и ковид добавките към пенсиите. НОИ е изпълнител на действащото законодателство, депутатите да не забравят, че изпълняваме приетото от тях в определени срокове. Това, че все още съумяваме да го прави, се дължи на огромния професионален опит", посочи тя. 

Коментари

Още от последните новини