Случай на птичи грип на Северния плаж в Бургас

Случай на птичи грип на Северния плаж в Бургас - E-Burgas.com

Нови два случая на птичи грип са регистрирани в Бургас, става ясно от справка в сайта на Българската агенция по храните. Единият е в община Созопол, другият на Северния плаж в Бургас. С тях случаите на птичи грип в областта стават четири.

Останалите два бяха регистрирани в началото на годината в защитена местност „Аркутино“ в Приморско и в средецкото село Проход.

„Предвид отежнената епизоотична обстановка и констатираните случаи на инфлуенца по птиците вече не само по домашни животни, но и по диви птици в област Бургас, най-важното, което трябва да знаят гражданите е, че при намиране на заболели или мъртви птици, те не трябва да се пипат. Така ще се намалят рисковете от заразяване и разпространение на вируса“, коментира за Радио „Фокус“-Бургас Мария Андреева, гл. експерт в РИОСВ-Бургас. При епизоотична обстановка, каквато има в момента, Екоинспекцията приема и подава сигналите за такива птици в Областна дирекция „Безопасност на храните“, които са компетентни да вземат проби и да проследят резултатите.

Коментари