Експерти искат нова организация на движението след кървавата катастрофа в Айтос

Експерти искат нова организация на движението след кървавата катастрофа в Айтос - E-Burgas.com

Нова организация на движението и  специализиран бюджет за пътна безопасност на централно ниво искат от Европейския център за транспортни политики във връзка със ачестилите инциденти с тежкотоварни камиони в населени места и протестите заради натоварения трафик в населени места. Последният такъв пример е от Айтос, където на 11 септември камион помете 13 коли. В инцидента загина една жена, а шестима души бяха ранени. 

Ето какво гласи становището на Европейския център за транспортни политики:

Поне 3 фактора имат отношение към тежката катастрофа в Айтос

- Преминаване на тежкотоварен камион през центъра на града
- Инфраструктура, която създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия (особено при тежкотоварен трафик) 
- Поведението на водача (наличие на наркотици в полевата проба, скорост на движение)

За съжаление подобни условия на пътя не са изключение в малки и големи населени места в страната и множеството протести - последният в Поликраище, където тежки камиони се преобръщат или се врязват в къщи, алармират, че проблемите са реални и животозастрашаващи. Обичайно обаче цялата отговорност при подобни инциденти се прехвърля само и единствено върху водачите и тяхното поведение.  Другите съществени фактори, които оказват ключово влияние, се неглижират и премълчават и така оставаме обречени да повтаряме едни и същи грешки и да загиваме по пътищата.

Според експертите на Европейския център за транспортни политики решението за тези два града и другите проблемни отсечки с подобни характеристики (и село Драганово, където отново ТИР помете кола и се вряза в къща), е нова организация на движението, която освен да облекчи трафика и ежедневието на жителите, ще спаси животи. Процесът обаче изисква специализиран бюджет за пътна безопасност в дългосрочен план.

В него трябва да залегнат:

Използването на модерни технологии за цялостно изследване на инфраструктурата и оценка на риска;

На база на резултатите от това изследване да се предложат конкретни мерки, обвързани с отговорни лица и целево финансиране

Подобряването на инфраструктурата да се превърне в национален приоритет, като първият етап от този процес да е тясното сътрудничество с експерти във връзка с промените на организацията на движението там, където това е основополагащ елемент за гарантиране на високо ниво на пътна безопасност

Цялостно преосмисляне на методите за обучение на водачите и създаване на нова нормативна уредба, която да не допуска системните нарушители да управляват пътни превозни средства. 

На 7 септември Европейският център за транспортни политики призова да се шофира отговорно и поводът бе стряскащата статистика за първите 7 дни на месеца за нарасналия брой пътно-транспортни произшествия, загинали и ранени спрямо същия период на миналата година. За съжаление мрачната тенденция се запазва, което изисква бързи инициативи, експертно обсъждане и практическо действие на национално ниво. Междувременно от началото на месеца загиналите вече са  26, а ранените 327. 
 

Коментари

Още от последните новини