Скандално уволнен шеф на затвора в Бургас се връща на поста

Скандално уволнен шеф на затвора в Бургас се връща на поста - E-Burgas.com

655-402-deian-kostov-nachalnik-na-burgaskiia-zatvor

С решение от днес ВАС е обявил за нищожна заповедта за уволнението на Деян Костов като шеф на бургаския затвор.

Решението е на 5-членен състав и е окончателно, пише 24 часа. То е достатъчно основание Костов да се върне на предишното си място, което бе принуден да напусне след внезапна проверка и скандал през лятото на 2012 г. Това обаче не става автоматично, трябва да подаде заявление за възстановяване, уточняват юристи.

Магистратите от 5-членката на ВАС са преценили, че заповедта е издадена в нарушение на закона.

"Оспорената пред първата инстанция заповед е подписана от заместник - министър Велина Тодорова съгласно заповед за заместване № ЛС-04-1331 от 15 август 2012 год., както е отбелязано на печата, поставен в края на обжалваната заповед. Видно от съдържанието на печата, с цитираната заповед на заместник - министър Велина Тодорова е възложено да замества министъра на правосъдието от 16 август 2012 год. до 19 август 2012 год. Посочената заповед за заместване № ЛС-04-1331 от 15 август 2012 год. на министъра на правосъдието не е представена по делото, нито са представени доказателства относно конкретните обстоятелства за отсъствието, за да се направи извод, че действително на посочените дати министърът на правосъдието е възпрепятстван да изпълнява правомощията си. С оглед на така установеното настоящият петчленен съдебен състав приема, че обжалваната заповед е нищожна като издадена от лице, което няма материална компетентност за това", се казва в решението на съда.

Повече от 10 години Костов отговаряше за реда в един от най-тежките затвори в страната, но след внезапна проверка през лятото на 2012 г. беше отстранен, а малко след това срещу него започна разследване.

Първоначално се смяташе, че Костов ще бъде подведен под отговорност за намирането на забранени вещи в килиите на затворници, смятани за ВИП. Самият затворнически шеф по време на управлението си неведнъж е оповестявал разкрития, свързани в вкарването на дрога и мобилни телефони над решетките. В затвора дори имаше "експозиция" на иззети от пандизчиите трофеи.

Обвинението се оказа за престъпление по служба и падна на първа инстанция. Прокуратурата обаче обжалва и съдебният спор ще продължи в Апелативен съд. Междувременно Костов може да се върне на стола си. Той отказа да коментира на този етап какви са намеренията му.

Коментари

Още от последните новини