Синдиците на КТБ събрали 600 млн.лв.

Синдиците на КТБ събрали 600 млн.лв. - E-Burgas.com

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са събрали около 600 милиона лева - сумата е над 40 процента от стойността на активите на банката към датата на обявяването й в несъстоятелност (22 април 2015 г.), която е 1 милиард и 378 милиона лева, съобщават синдиците на банката.

На 6 ноември 2014 г. управителният съвет на БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3.7 милиарда лева, както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания на Регламент (ЕС) 575/2013 поради обезценки на активи на КТБ АД в общ размер на 4 милиарда 222 милиона лева и отнема лиценза й, пише в съобщението.

Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто. По време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прехващания в размер на около 850 млн. лева. Като резултат са освободени множество обезпечения и е увредена масата на несъстоятелността. Това допълнително влошава ситуацията и затруднява работата, посочват още синдиците на КТБ. Длъжниците не само не погасяват кредитите си и не връщат придобитите с тях активи, но и с всякакви средства се борят това да стане. В резултат към края на 2016 г. делът на редовните кредити на КТБ са само 0.52 на сто.

Синдиците съобщават, че са завели над 1100 дела  срещу юридически лица за причинени вреди на банката, както и срещу одитора "КПМГ България", заверил отчетите на банката за последните години преди фалита й.

Коментари

Още от последните новини