Ще осиновяваме и пенсионери?

Ще осиновяваме и пенсионери? - E-Burgas.com

pensioneriБСП ще даде възможност на приемни семейства да се грижат не само за изоставени деца, но и за пенсионери. Това е една от идеите в проекта за закон за възрастните хора. Нормативният акт трябва да бъде готов до края на годината, информира Труд.

Предвижда се семействата, които искат да се грижат за възрастен човек без близки, да подписват трудов договор, както правят професионалните приемни родители. В него ще се разписва какво жилищно пространство и каква храна трябва да бъдат осигурени на приетия пенсионер.

Очаква се издръжката му да бъде поемана от държавата. Засега не е коментирано какво ще се случва с пенсията на приетия старец.

Професионалните приемни семейства най-вероятно ще получават възнаграждение от 150% от минималната работна заплата. Ако законът влезе в сила догодина, това значи 510 лева на месец, тъй като от Нова година минималната работна заплата става 340 лева.

Предстои да се уточнят критериите, на които трябва да отговарят бъдещите приемни семейства.

Социалистите възнамеряват да сближават възрастните с младото поколение в специализирани клубове. Общините трябва да осигурят сгради за целта.

Коментари

Още от последните новини