Шмика - новата любима дрога на учениците

Шмика - новата любима дрога на учениците  - E-Burgas.com

Опасната „дизайнерска” дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена, един от най-разпространите наркотици в момента е MDMB – шмика.
Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт. 

„Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно”, коментира пред Нова телевизия инспектор Петьо Петков от СДВР. 

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание. 

„Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като “спайс”. Хората, които го правят, не дозират правилно”, обясни инспекторът. 

Той препоръча на  родителите за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества - понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. 

Служителят на МВР все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

Една от версиите за загадъчната смърт на на дванадесетокласник от врачанското село Борован преди дни е именно употреба на дизайнерска дрога. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай". Наркотикът му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина. Все още се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни причината за смъртта.
 

Коментари

Още от последните новини