Шефът на „Гранична полиция“: Не е използвана сила срещу екипажа на либийския танкер

Шефът на „Гранична полиция“: Не е използвана сила срещу екипажа на либийския танкер - E-Burgas.com

Вътрешната проверка в РДГП – Бургас, образувана по отношение въвода в либийския танкер „Бадр” от 21.12.м.г., е приключила, като не са констатирани нарушения или използване на физическа сила и помощни средства от страна на граничните служители, обяви на нарочна пресконференция днес главен комисар Светлан Кичиков – Директор на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Той разясни, че към момента кораба отново е на рейд в Бургаския залив, след като вчера служители на „Морска администрация” и „Гранична полиция” са връчили на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд, след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция.

Шефът на „Морска администрация” – кап. Живко Петров обясни в детайли процедурата по връщане на кораба „Бадр”, който към момента е собственост на „Булгаргеомин”, плаващ под панамски флаг и с украински екипаж. Според кап. Петров кораба е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, , в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и еко-замърсяване, кап. Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.

Танкерът ще остане тук до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията кораба трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд.

Коментари

Още от последните новини