Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа (Снимки)

Шеф Андре Токев: България може да даде много на Европа (Снимки) - E-Burgas.com

Популярният кулинар представи богата палитра вкусове в Средиземноморски ресторант Салини

На богата палитра вкусни творения, излезли изпод майсторските ръце на шеф Андре Токев, се насладиха гостите на Средиземноморски ресторант "Салини" в Гранд Хотел и СПА "Приморец". Кулинарният гуру предложи на своите гости специално 5-степенно меню, вдъхновено от българската национална кухня. Част от него бе полска салата с горчица от смокини, козе сирене и лютеница по рецепта на баба му, но приготвена с мариновани чушки; мешана скара – но рибна – с кюфте от раци, кебапче от скариди и мини пържолка от калкан; рагу от морски дарове, магданозено пюре в  стил „Балотин“ с патешки дроб и сос от ракия и стафиди, млечно телешко, бобена чорба с български трюфели, лук печен в сол; фламбирана катма… Ако сте пропуснали вкусното събитие, то проверявайте често събитийния календар с концепция Let’s Get PRIM на Гранд Хотел и СПА  „Приморец“ – следващата изненада се подготвя.

Днес всички познават шеф Андре Токев - като част от журито на MasterChef, единствен носител за Източна Европа на диплома Global Masterchef Degree, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), президент за България и жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d’Or, ловец на храна в едноименното телевизионно предаване, собственик на ресторант ANDRé, щастлив съпруг на Мария и баща на две дами - Елиза на 22 и Ренате на 28 години. Надникнахме зад познатото - и открихме един безкрайно положителен, мултикултурен Човек.

Шеф Андре Токев е роден в Лайпциг, Германия, в семейството на българин и германка. Когато идват да живеят в България, за него езикът е труден. Учи го заедно с майка си. В тийнейджърските му години, семейството е живяло и в Алжир. Всичко това дава на Андре много богата палитра култури и вкусове. Популярният по света и у нас днес кулинар, споделя с усмивка: "Като малък, обичах да ям. Сега разбира се, също обичам. Гледах какво готвят бабите ми - в Германия и България - разнообразни, нестандартни неща, с богат вкус. Увлякох се. Сестра ми беше по-малка и съответно дегустираше първите ми творения. После, когато дойде време да избирам професия, избрах това да е хобито ми - готвенето. Така си гарантирах радост всеки ден."

"Няма по-хубаво нещо от това, да се съберем на маса с хубава храна. Това за нас е традиция - събота и неделя си организираме семейни обеди и вечери" - допълва шеф Токев. Определя храната като ритуал. Ако се прибере от работа в 23:30 вечерта, с радост отново запрята ръкави и спретва нещо бързо за хапване и у дома. "Прибавете и чаша вино, разговор и забавлението е гарантирано" - казва Андре. За него ключът към добрия и вкусен живот е в умереността и качеството.

За работата си в БАПГ - Българската асоциация на професионалните готвачи споделя, че са минали години, да променят навиците и мисленето - да има гласност на национално и интернационално ниво, каква хубава професия е готвенето. Провеждат обучения, състезания и различни инициативи, насочени към обогатяване знанията и уменията на готвачите в България.

"Ако има нужда от нас, тук сме" - казва шеф Токев на въпрос биха ли помогнали с иновиране на менюто в детските градини и училища. Допълва, че шеф Манчев вече е правил опити в тази посока, но статуквото за момента не поддава на промяна. В този ред на мисли, споделя интересно гостуване, което е имал с Ути Бъчваров в САЩ. Двамата получават покана да отидат там, за да се запознаят отблизо с инициатива на Мишел Обама. През 2009 г. вече бившата Първа дама на САЩ, превръща Южната морава на Белия дом в градина, в която наравно с нея се трудят ученици. Това е стъпка в посока рационално и качествено хранене на децата, за което тя дава своя собствен пример. На различни места из Америка се създават опитни градини, в които деца от различна възраст полагат грижи за собствена реколта, под ръководството на опитни агрономи. Учениците имат възможност и да готвят в специални кухни. Организират се и посещения до ферми, където децата могат да натрупат още опит в работата на терен.

Сменяме темата, с поглед към Стария континент и нашето място в него. "България може да даде много на Европа. Трябва да се развиваме в посока селско стопанство, промишленост. Нашият климат примерно, е много по-различен от този в Германия. Оттук следват и различният вкус на зеленчуците, виното. развитие има, трябва да сме търпеливи и всичко да постигаме дружно" - споделя шеф Токев.

"В България трябва да развием регионалността - всеки регион да е познат със свои ястия и продукти. В предаването "Ловци на храна" правим точно това - търсим и преоткриваме стари рецепти и типични вкусове - чак до траки и римляни. Дълбоките корени на историята ни са чудесна причина да развием и кулинарния туризъм в България. Не трябва да си завиждаме, а да си помагаме. Развие ли се примерно потенциала на български продукт в чужбина, това е добре за всички."

Продължава с позицията си в живота като цяло: "Всеки трябва сутрин като стане, да се сети за надписа на Народното събрание "Съединението прави силата" и с тази мисъл да върви през живота си. Да гледа себе си, да се развива, да е позитивен, да се усъвършенства." "Сравняваме се със Западна Европа, но не и със стреса на който са подложени хората там. А ако се сравним с Африка примерно? Нещата не са толкова отрицателни, колкото мислим - напротив. Трябва позитивизъм. Една от любимите ми фрази е, че не е нужно да си милионер, за да се чувстваш такъв" - допълва шеф Токев - един безкрайно положителен, усмихнат и любопитен Българин, с път, преминал през многобройни държави и ресторанти. Днес? Продължава да твори неуморно, но и учи и открива - уникални продукти, ястия, хора.

Галерия
Коментари

Още от последните новини