Шахматист на „Бургас 64″ стана европейски шампион

Шахматист на „Бургас 64″ стана европейски шампион - E-Burgas.com
[caption id="attachment_25845" align="alignleft" width="300" caption="Цветан Стоянов с европейската титла Снимка: eycc2012.eu"][/caption] 8-годишният Цветан Стоянов е новият европейски шампион по шахмат за деца до осем години. Той спечели златния медал на първенството в Прага, след като събра 7.5 от максималните 9 точки. Медалистът е от град Казанлък, но е възпитаник на шахматен клуб "Бургас 64", с личен треньор- Живко Жеков. Той стигна до титлата с победа в последния кръг с белите фигури срещу поставения под номер 1 в стартовия лист и лидер в класирането преди двубоя Дмитрий Цой от Русия. Нургюл Салимова, представителка на клуб "Локомтив" (София) , пък спечели бронзов медал при момичетата до 10 години и завърши със седем точки. Толкова събра и другата българка в тази възрастова група- Габриела Антова, но тя остана пета. Рускинята Анастасия Зотова спечели титлата, а нейната сънародничка Елисавета Соложенкина взе сребърния медал.
При 12-годишните момичета Виктория Радева от шахматен клуб "Пловдив" завърши с една точка по-малко от победителката Анастасия Аврамиду от Гърция и се нареди на осмо място.
Европейското първенство за младежи е традиция от 1991 година, като се провежда в шест възрастови групи - до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години.
Коментари

Още от последните новини