Сгащен за контрабанда румънец бил кандидат-полицай, иска съдът да го пусне под парична гаранция

Сгащен за контрабанда румънец бил кандидат-полицай, иска съдът да го пусне под парична гаранция - E-Burgas.com

Двамата румънци, които бяха сгащени на ГКПП Лесово, с близо килограм златни накити, днес обжалваха арест пред Апелативния съд в Бургас. Михал Кузма и Джордже Маня бяха задържани навръх Гергьовден на границата с Турция за контрабанда на злато в особено големи размери. Двамата били окичени от глава до пети с накитите и така предизвикали вниманието на митническите служители. Когато започнали да ги проверяват 20-годишният Джордже се разбягал панически. Той изхвърлил в близкия кош за отпадъци кутия от натурален сок, пълна с още злато. 

Според прокуратурата общото тегло на златните накити е 818 гр., което надвишава с пъти допустимото от закона количество. Според българското законодателство и ако вината на двамата румънци бъде доказана те могат да отнесат от 3 г. до 10 г. затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. 

Пред състава на апелативния съд днес те съжалиха за действията си и поискаха от него да замени ареста им с парична гаранция. 

Кузма заяви, че издържа малко дете и съпруга, за които няма кой да се грижи, а младият Джордже обясни, че ако остане в ареста няма как да се яви на конкурс за работа в полицията, където бил подал документи още преди воаяжа им зад граница. 

Прокуратурата от своя страна зае твърда позиция и настоя апелативните магистрати в Бургас да потвърдят определената от Ямболския окръжен съд мярка за неотклонение. Държавното обвинение мотивира искането си с това, че предвид тежкото наказание за обвиненията, които са им повдигнати, съществува реална опсност двамата да се укрият. Съдът се съгласи с този аргумент и потвърди определението на окръжните съдии в Ямбол. 

 

 

 

 

 

Коментари

Още от последните новини