Сервитьорка в Царево осъди работодател, не я пуснал в почивка

Сервитьорка в Царево осъди работодател, не я пуснал в почивка - E-Burgas.com

Тричленен състав на Административен съд – Бургас осъди работодател от Царево, затова че не е осигурил полагащата се почивка на свой служител. Фирмата е „О -В“ ООД и според съда е нарушила чл.152 от Кодекса на труда и на основание чл. 416, ал.5 вр. чл.414, ал.1 от КТ е наложена имуществена санкция в размер на 1500 лева.

От събраните по делото доказателства е установено, че „О - В“ ООД, гр. Царево, в качеството му на „работодател“, не е осигурил на свой служител И. К. сервитьорка в ресторант, законоустановената, непрекъсната, междудневна почивка, в нарушение на изискванията на КТ. Видно от съставената присъствена форма, за реално отработено време, И. К. е работила на 12.07.2016г. до 23,00ч., а на 13.07.2016г. е била на работа от 08,00ч.,

В своето решение съдът посочва, че от законодателя е определена 12 часова междудневна почивка, като той е преценил, че това е времето което е необходимо за да може всяко лице да си почине между два работни дни, съответно да се възстанови физически. След като И. К. е била лишена от полагащата и́ се междудневна почивка, за нея безспорна са налице вредни последици, които не могат да бъдат преодолени и отстранени, чрез последващи действия на работодателя, било чрез заплащане, било чрез предоставяне на допълнителна почивка.

Съдебният състав счита, че дружеството правилно е било санкционирано в минималния размер от 1500 лева, за работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство, извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Коментари