Сензорна стая ще стимулира развитието на дечица със специални нужди в бургаската детска градина ”З

Сензорна стая ще стимулира развитието на дечица със специални нужди в бургаската детска градина ”З - E-Burgas.com

Гел плочи, вестибуларна люлка, люлка „утроба”, прожектор с подвижна лампа, сензорен кът и дидактични меки модули, светлинно и оптично оборудване, които стимулират усещанията, са част от чисто новото пространство в ДГ„Звездица” в Бургас. Специалната стая е предназначена за работа с деца със специални образователни потребности. В нея ще се провеждат игри и забавления, ситуации за разпознаване и демонстриране на емоции, антистрес упражнения и комплекс упражнения за справяне с агресията и развиване на сетивата. В обзавеждането са включени още шведска стена, босо топка и място за дейности с децата за предаване на социален опит чрез изкуството, където звучи подходяща релаксираща музика. От новата придобивка ще се възползват 10 деца с предварителен график на работа. С тях ще работи психолог.

„Реализирането на проекта е една сбъдната мечта. Сензорната стая е следваща стъпка след ресурсния кабинет, благодарение на която децата със СОП възприемат обкръжаващата среда и учебния материал по-лесно и достъпно”, сподели Росица Кралева, директор на детското заведение. 

По проекта са закупени още тежко елече, тежко одеало, които  при деца с аутизъм  понижават тревожността и осигуряват емоционална стабилност. Натискът помага на детето да почувства тялото си, да се осъзнае в пространството. При детска церебрална парализа с умерената тежест се постига необходимото отпускане и разтягане на поразените групи мускули. Върху децата, страдащи от синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, „тежкото” одеяло има отпускащ и успокояващ ефект и осигурява концентрация .

Зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева пожела на малчуганите повече усмивки и щастливи игри в новата цветна стая.

„Това пространство е много повече от детска стая. То ще бъде много полезно и ще окаже изключителна помощ на децата да се развиват, чрез игри, забавления, като развиват и въображението си”, сподели още Ананиева.

Коментари

Още от последните новини