Село дава стипендия на висшисти, ако се върнат да работят

Село дава стипендия на висшисти, ако се върнат да работят - E-Burgas.com

Една малка българска община тръгна на война с обезлюдяването. Местната власт реши да плати образованието на всеки местен жител, който иска да следва в университет. В замяна, обаче, той трябва да се върне и да работи в местната администрация. Ако се откаже или прекъсне, кметството ще си иска парите обратно.

От години в малката община Якимово край Монтана съществува глад за специалисти. Безработицата е голяма, но висшисти няма. Затова общината се заема да финансира образованието на младежите.

„Помощта, която ще отпуска общината ще бъде в две направения - стипендия или еднократна помощ веднъж в годината или в периода на обучение”, обясни зам.-кметът на Община Якимово Константин Владов.

Условието е желаещите да учат в държавен университет и да са жители на общината, съобщи Нова Тв. Като Теодора, която в момента е без работа. Момичето от октомври ще учи предучилищна педагогика и ще кандидатства за помощта.

„Дори и минимална  да е, пак е помощ. Моята такса е 200 лева”, обясни Теодора Любомирова.

Още преди да тръгне към София е сигурна, че ще се върне да работи в детската градина в селото. Местните хора обаче не бързат с оптимизма.

„Хубаво е, на мен ми харесва това нещо, но не знам доколко ще свърши работа поне за този район”, казва Денислава Методиева, жител на село Якимово.

Коментари

Още от последните новини