Сайтове-фантоми предлагат устройства за пестене на електроенергия

Сайтове-фантоми предлагат устройства за пестене на електроенергия  - E-Burgas.com

Сайтове-фантоми предлагат устройства за пестене на електроенергия. Онлайн търговците обещават по-ниски сметки за ток и по-дълъг живот на електроуредите в дома ни. Устройствата обаче не постигат никакви ефекти, сигнализират зрители на NOVA. Реални резултати на електромера или поредна измама в интернет - проверка на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

При поредната висока сметка за ток, Добромир търси начин да намали стойностите на електромера. Докато търси варианти - попада на реклама в интернет, която обещава до 75% по-ниски сметки за електроенергия. 

„Направи ми впечатление, защото като при всеки един нормален човек – по-високите сметки в това време, в тази пандемия, оказват влияние на семейния бюджет”, казва Добромир.

Крайният ефект в сметката за ток идва благодарение на устройство, с цена, намалена на половина - 69 лв.

„Включваш го в контакта, светват две зелени лампички и дотам. Нямаше никакъв реален ефект в сметките за ток”, добавя той.

Има ли реален ефект от използването на уреда върху показанията на електромера екипът ни проверява в лаборатория. Експериментът установява, че уредът не променя показанията. Резултатът се потвърждава и от изследвания на група от студенти в Електротехническия факултет на Техническия университет в София. В продължение на няколко седмици те изпитват ефекта на шест различни устройства, закупени от интернет, които обещават по-ниски сметки за ток.

„Те нямат абсолютно никакъв ефект върху консумираната електрическа енергия. По този начин не могат да коригират сметките си”, обяснява проф. Валентин Колев.

Жалби от потребители, закупили уреда, но без реален ефект при сметките, достигат и до контролните органи.

„Всички твърдения, които един търговец предоставя за продукта, трябва да бъдат доказани. В случая, че пести енергия – той не може да прави твърдения, които са недоказани и фактът, че липсват към момента конкретни доказателства – дава основания за съмнение. Ако се установи, че даденият търговец, чрез своите рекламни послания, или чрез информацията, която предоставя на опаковката, са неверни – то тогава това се счита за нелоялна търговска практика”, каза Игнат Асенов от Комисията за защита на потребителите.

Ако това се докаже, глобите за търговците на икономичните устройства може да достигне от хиляда до 30 000 лв. при първо нарушение.

Коментари

Още от последните новини