Съветник скандализира Приморско, готви тесла за уличната търговия

Съветник скандализира Приморско, готви тесла за уличната търговия  - E-Burgas.com
Снимки Уикипедия

Предложението му за промени в уличната търговия идва дюшеш за местните ресторантьори, което буди подозрение за лобизъм

Общинският съветник от Приморско Стоян Василев буквално скандализира общината вчера, внасяйки изключително спорно предложение за промени в Наредбата за реда и условията за търговска дейност на открито. Според местния политик е време да се хигиенизират улиците от тротоарната търговия, като именно хигиената му е един от основните мотиви. Василев смята, че освен замърсяването, няма място и за пешеходците, както и подозира нарушения в предназначената площ.

Веднага в общественото пространство обаче, се изразиха опасенията от реалните последици от това на пръв поглед „хуманно“ предложение. Това означава буквално тесла за местните търговци, които впрочем пълнят и общинската хазна.

Веднага изниква и друг въпрос – не е ли прекалено лобистко предложението на Стоян Василев и целта, всъщност, не е ли да се обслужат интересните на местните ресторантьори и хотелиери, когато лятото Южното Черноморие се пука по шевовете от български и чуждестранни туристи. Дори Василев открито заявява в мотивите си, че е вече е обсъждал това с представители на браншовите организации, както и собствениците на туристически и търговски обекти, за които подобно предложение идва дюшеш.

„Не сме против това по принцип, но желанието ни е да се промени начина и организацията на тези дейности, за да не се превръщат те във „визитна“ картичка на Приморско и Китен“, твърди Стоян Василев, който е и председател на местната постоянна комисия по търговия, туризъм и рекламна дейност.

За да стане картината пълна, в допълнение, той предлага разработване на изцяло нова схема за организацията на уличната търговия със зониране на местата, където се продават сувенири и храна, което, разбира се, означава и промяна в инфраструктурата.

Никъде обаче в предложението не се решава въпроса какво се случва с хората, които развиват този дребен бизнес и това е единственото им препитание? На боклука ли ще бъдат захвърлени или ще трябва да си търсят нова работа?

Със сигурност обаче предстои тепърва предложението за промяна в Наредбата да бъде нашироко дискутирано по време на заседанията на комисиите в Община Приморско.

Коментари