Съвети за безопасно използване на пиратки

Съвети за безопасно използване на пиратки - E-Burgas.com

Използването на пиротехническа техника често е причина за предизвикване на пожари и инциденти по време на коледните и новогодишните празници. Това предупреди гл. инсп. Пламен Генчев, началник на Районна служба „Пожарна безопасност и и защита на населението“ – Габрово пред "Фокус".

Той подчерта, че пиратките и фойерверките съдържат взривни вещества, които предизвикват химическа реакция. Те са източник на топлина, светлина, звук, газ или дим или комбинация от тях.

В тази връзка е необходимо гражданите да знаят, че такива изделия трябва да се закупуват само от определените за това места – лицензирани магазини, и да обръщат внимание на тяхната опаковка и задължително да следят за име и адрес на производителя, да търсят наименование, тип и категория на произведението, да прочетат инструкцията за употреба. Това до голяма степен би гарантирало тяхната безопасност, каза гл. инсп. Пламен Генчев.

Той посочи част от препоръките за спазване на пожарна безопасност по време на празниците – да не се допуска деца да играят с пиротехнически изделия и при закупуване да се проверява качеството на изделията и задължително да има надпис върху него на български език.

„Още в магазините хората е нужно да се запознаят с предназначението и степента на опасност на изделията и инструкцията на производителя за безопасна употреба. Нека обърнат внимание на указанията, които се дават, и никога да не закупуват и да не употребяват пиротехнически изделия, ако информацията на тях е непълна или неясна. Не на последно място – преди да престъпят към употреба на тези изделия, трябва да се запознаят добре с тяхното предназначение, степента им на опасност, това къде трябва да се използват и т.н.“, допълни гл. инсп. Пламен Генчев.

Той посочи, че не малко на брой са и случаите, в които хора получават травми, вследствие на неправилната употреба или на това, че използват не дотам обезопасени пиротехнически изделия.

Гл. инсп. Пламен Генчев подчерта, че има няколко категории фойерверки. Те са основно разделени в четири категории.

Първа категория са бенгалски огън, бездимни фонтани и гърмящи топчета и конфети, които са с много ниска степен на опасност или почти безопасни.

Втората категория са ракетите и пиробатериите. Те са с ниска степен на опасност, но задължително трябва да са на безопасно разстояние и да се използват с повишено внимание.

Третата категория са пиратки и римски свещи, които са със задължителна употреба в обширни открити пространства. Те имат средно голяма степен на опасност и ниво на шум. Задължително трябва да бъдат използвани също на безопасно разстояние.

Четвъртата категория фойерверки са така известните фойерверки за професионална употреба. Те са за употреба само от лица с придобита правоспособност за безопасност на труда при взривни работи и в никакъв случай не трябва да се използват от граждани, които нямат необходимата квалификация.

„Така че, когато се закупуват такива изделия, задължително хората трябва да се запознаят с етикетите, да обърнат внимание какво представляват тези пиротехнически изделия, къде трябва да се използват и от какви хора“, допълни гл. инсп. Пламен Генчев.

Коментари

Още от последните новини