Саша и Коля започнаха училище в Бургас, баща им се връща в Украйна да воюва

Саша и Коля започнаха училище в Бургас, баща им се връща в Украйна да воюва - E-Burgas.com
Снимка: БГНЕС

"Старая се да не им разказвам за войната, но за съжаление видяха снимките от разрушения ни дом" заяви баща им баща Антон Шаповалов

Две украински деца, избягали от войната, започнаха училище в Бургас.

Саша е в 4-и клас, а Коля е второкласник в ОУ ”Христо Ботев” в кв. "Сарафово". Те успяват да избягат от бомбардировките в Киев заедно с баща си Антон Шаповалов, полковник от армията в Украйна.

След като децата вече са започнали училище и очакват в Бургас да пристигне майка им, Шаповалов ще се върне в Украйна, за да воюва за свободата на родината си. Саша и Коля се чувстват добре в България, намерили са приятели в новото училище и вече се усмихват.

„Старая се да не им разказвам, какво се случва в момента в Украйна. Те са малки, но разбират, че в Украйна има война. Видяха снимките, какво е останало от нашия дом в резултат на терористическите действия на руската войска. Но всичко тук е добре. Добре ги приеха в училище”, споделя бащата Антон, цитиран от "Дарик".

Заместник-директорът на училището Димитра Колева казва, че децата са спокойни и се чувстват добре. „Сформирана е група, която ще определи нивото на компетентност на децата по българските учебни предмети. Те ще получат допълнително по 90 часа уроци по български език”, обясни Колева.

От РУО обясниха, че Саша и Коля са вече в българско училище, тъй като са с двойно гражданство. Много от бежанците обаче, не са се регистрирали и затова не могат да запишат децата си на училище. Интерес има, но до този момент само 8 семейства, които очакват да получат статут на бежанци, са подали заявления. 

Коментари

Още от последните новини