Със специална технология изпомпват 150 тона мазут от 30 метра дълбочина край Созопол

Със специална технология изпомпват 150 тона мазут от 30 метра дълбочина край Созопол - E-Burgas.com
Кораб на EMSA пък ще се погрижи да събере това, което е изтекло от резервоарите

Вече се водят преговори с две фирми, които имат необходимата технология за източване на мазута от потъналия край Созопол кораб. Това стана ясно след извънредната работна среща в Областна адменистрация, в която участавата участваха министърът на околната среда Нено Димов, министърът на транспорта Ивайло Московски, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов и кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Припомняме, че замърсяването в залива дойде от американски плавателен съд, потънал през 1920 година след удар в мина. Един от резервоарите е бил компроментиран, в следствие на което е започнало изтичането на топчета мазут с големината на човешки юмрук. 

На брифинга днес стана ясно, че категорично няма опаснсот за туризма и екологията в района, тъй като вече са поставени заграждения, които ограничават замърсяването. Кораб на EMSA (European Maritime Safety Agency) пък ще се погрижи да събере това, което е изтекло от резервоарите. Днес ще бъдат проведени преговори с две компании в България, които имате технология за източване на мазута от 30 метра дълбочина, тъй като в противен случай той ще продължи да изтича.

По първоначални данни става дума за около 100-150 тона мазут от обща вместимост на резервоарите 600 тона. За щастие обаче по-голямата част от тях били празни при потъването на кораба. 

Коментари

Още от последните новини