Санираните блокове "сериозно" спестили енергия през 2016 г.

Санираните блокове

Програмата за саниране на блокове е важна, защото постига ефекти, най-важният от които подобряване на жилищните условия и енергийните характеристики на домовете. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, съобщава Дневник.

По думите й в завършените миналата година блокове в цялата страна има сериозно спестяване на енергия, което се отразява и на доходите на домакинствата.

"Наша задача е да продължим програмата. Работим за нейната оптимизация и търсим варианти за дългосрочно благоустройство на жилищните условия на територията на цялата страна, така че от подобрението на енергийните условия да могат да се възползват повече граждани, включително и живеещите в еднофамилни сгради", казва още Крумова, цитирана от пресцентъра си.

В съобщението не се посочват конкретни данни за процента спестена енергия средно в обновените вече сгради. В конкретния блок в Белене се посочва, че се очаква разходът за енергия да спадне с 69%, което пък ще спести 305 тона годишно вредни емисии въглероден диоксид.

По традиция всеки обновен блок се отбелязва със специална церемония.

Коментари