Санирането на високите сгради поскъпва с 6-8 лв. на квадрат

Санирането на високите сгради поскъпва с 6-8 лв. на квадрат - E-Burgas.com

Санирането на високи сгради ще се оскъпи средно с 6-8 лв. на квадрат от разгънатата им застроена площ (РЗП), пише  „Монитор“. Причината за нарастването на стойността на външната изолация на фасадата е въвеждането на изискване при обновяването на такива кооперации да се използват само негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“ за пожарна безопасност.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за изолация в строителството (БАИС) Йордан Николов обясни, че негоримите естествени изолации като каменната вата в момента струват по 130 лв. на куб. м, срещу около 90 лева за най-скъпия стиропор с най-висока плътност. Той определи като пълна лъжа, че проектите за саниране на жилищните сгради ще поскъпнат 2-3 пъти, каквито твърдения се появиха през миналата седмица. По думите му като се преизчислят разходите за използване на по-скъпите негорими материали, нарастването на разходите ще е между 6 и 8 лв. на РЗП от сградата, която се обновява. „На квадратен метър изолация на фасадата поскъпването ще е 10-20 лв. 45-50 лв. за квадрат излиза монтажът на изолацията с полистирен (стиропор), а с негоримата минерална вата - 55-60 лв.“, уточнява браншовикът. Николов припомни, че за високите сгради референтната цена по националната програма за саниране е 140 лв. на кв. м РЗП, а за останалите 115 лв./кв. м.

Разликата е именно заради по-скъпите негорими материали, които стават задължителни за използване.

Относно твърдението, че изолационните плочи от естествени материали са тежки и ще натежат на конструкцията Николов каза, че за една 20-етажна сграда те са 0,01% и е несериозно да говорят такива неща. „За една и съща площ 10 см дебела изолация от минерална вата се равнява на 4 мм мазилка върху фасадата“, поясни той.

Според проф. д-р инж. Димитър Назърски от БАИС заради използването на негорима изолация и крепежни елементи от стомана, оскъпяването на единица площ изолирана фасада ще бъде не повече от 25-30%. По думите му няма да има проблем с осигуряването на подобни материали в България, защото има достатъчно внос и от съседни страни, където има модерни заводи за производството им. „Има конкуренция на доставките и у нас цената падна до 130 лв. на куб. м, а технологията на монтажа не е много по-различна от останалите изолации, но се използват метални дюбели“, обясни той. Професорът поясни още, че голямото предимство на минералната вата за изолация, освен безопасността й при пожар, е нейната дълговечност и при нея няма опасност от сублимиране, както при стиропора.

Коментари

Още от последните новини